In het artikel Erfgoed en crowdsourcing sprak Joost Willemsen over de combinatie van crowdsourcing en cultureel erfgoed. Een voorbeeld van een initiatief dat hier gebruik van maakt is Oneindig Noord-Holland, een platform voor cultureel erfgoed in Noord-Holland. Het platform zoekt naar verhalen die Noord-Hollands cultureel erfgoed tot leven brengen. Ook worden collecties van musea en archieven verrijkt door input van ‘de crowd’. Een groot deel van de geschiedenis en cultuur van Noord-Holland is immers verborgen in de mensen van nu.

Publiek helpt collectiestukken toegankelijker maken

Via een speciale crowdsourcingtool zal Oneindig Noord-Holland het publiek dit jaar vragen om te helpen bij het toegankelijker maken van collectiestukken. Zo is het Regionaal Archief Alkmaarin het bezit van zogenoemde polsstokbriefjes. Dit zijn briefjes die tijdens het Beleg van Alkmaar in 1573 in een polsstok werden verstopt om berichten over te brengen vanuit het bezette Alkmaar naar goedgezinden buiten de stad en vice versa. Ze zijn geschreven in oud-Hollands. Mensen worden via crowdsourcing uitgenodigd de teksten om te zetten in digitale tekst (transcriberen) en te ’vertalen’ naar hedendaags Nederlands. Ook kunnen mensen historische context toevoegen aan minimaal beschreven collectiestukken, bijvoorbeeld aan oude prentbriefkaarten. Content van archieven en collecties wordt zo dus verrijkt door het publiek.

Open dataverbinding voor gemakkelijk ontsluiten

Op de website van Oneindig Noord-Holland, het digitale hart van het platform, worden de digitale collecties van Noord-Hollandse musea en archieven ontsloten door een open dataverbinding. Bezoekers kunnen binnen één omgeving zoeken in alle databases van aangesloten instellingen, zonder de website te hoeven verlaten. Iedereen kan zijn of haar verhaal aan de website toevoegen. Niet alleen in tekst, maar ook in (bewegend) beeld of met een geluidsfragment. Bijvoorbeeld over een monument, plek in het landschap, persoon of collectiestuk van een museum of archief. Het publiek geeft zo context aan collectiestukken en kan digitale collecties aan elkaar knopen. Via een verhaal kan er bijvoorbeeld een link worden gelegd tussen een stuk van het Amsterdam Museum en een archiefbeeld van het Regionaal Archief Alkmaar.